Η Άνοιξη που έγινε χειμώνας
Το 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ζήτησε τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να καταστείλει τις εξεγέρσεις. Έναν χρόνο μετά, χιλιάδες φυλακίστηκαν ως αντικαθεστωτικοί, ανάμεσά τους και δεκάδες αθλητές. Κατήγγειλαν βασανιστήρια, διωγμούς και κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Χακίμ Αλ Αραϊμπί ήταν ένας από αυτούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και την Δημοκρατία του Μπαχρέιν, συνελήφθη και βασανίστηκε από τις αρχές το 2012 για την πολιτική δράση του αδερφού του, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκισης.
Ο Χακίμ καταδικάστηκε ερήμην το 2014 επίσης σε 10 χρόνια για τον βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος, ο οποίος ωστόσο έγινε ενώ εκείνος έπαιζε ποδόσφαιρο και μάλιστα σε ματς που προβαλλόταν ζωντανά στην τηλεόραση. Κατάφερε να φύγει από τη χώρα, αναζητώντας μια νέα ζωή στην Αυστραλία. Το 2016, ο Χακίμ ζούσε στη Βικτόρια και περίμενε να αναγνωριστεί και επίσημα ως πρόσφυγας. Έπαιζε ξανά ποδόσφαιρο και έχοντας πλέον ελευθερία έκφρασης, καταφέρθηκε κατά του Σεΐχη Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ-Καλιφά, μέλους της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, ο οποίος διεκδικούσε το θρόνο του επόμενου προέδρου της «τσαλακωμένης» από τα σκάνδαλα διαφθοράς FIFA.
Ο Σεΐχης δεν τον ξέχασε
Η παρουσία του Σεΐχη Σαλμάν, ξαδέρφου του Βασιλιά, ήταν τόσο ισχυρή, που έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία μόλις τρεις ψήφους λιγότερες από τον νυν πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο. Οι κατηγορίες για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν πιθανότατα εκείνες που του στέρησαν τη θέση, μιας και ήταν ο «εκλεκτός» του απερχόμενου Ζεπ Μπλάτερ και είχε ευρωπαϊκή υποστήριξη. «Από τις ειρηνικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2011, στις οποίες οι αρχές ανταποκρίθηκαν με βίαιη και θανατηφόρα δύναμη, η οικογένεια Αλ Καλιφά επόπτευε μια εκστρατεία βασανιστηρίων και μαζικών φυλακίσεων, η οποία αποδεκάτισε το δημοκρατικό κίνημα του Μπαχρέιν», ανέφερε χαρακτηριστικά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο Σαλμάν ήταν πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Μπαχρέιν και το 2013 έγινε πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας. Για τον Χακίμ όμως ήταν ένας από εκείνους που βοήθησαν το καθεστώς να κλείσει στο κελί και να βασανίσει αθλητές. Βγήκε και μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό. Η βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν δεν τον συγχώρησε ποτέ.
Έχοντας πάρει στα χέρια του το καθεστώς πρόσφυγα από τον Νοέμβριο του 2017 και περιμένοντας την υπηκοότητα, ταξίδεψε με κάθε νομιμότητα πριν από λίγες εβδομάδες με τη σύζυγό του για ταξίδι του μέλιτος στην Ταϊλάνδη. Είχε φροντίσει να συμβουλευθεί την πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Αυστραλία, καθώς και το Τμήμα Μετανάστευσης, που του είχαν ανάψει το «πράσινο φως» για το ταξίδι. Στο αεροδρόμιο της Μπανγκόνκ όμως τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Τον σταμάτησε η αστυνομία και του συνέλαβε, κατόπιν κόκκινο σήματος της Interpol. Από τότε παραμένει σε ένα κελί, περιμένοντας άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτόν.
Παγίδα στο αεροδρόμιο
Για τον εκτελεστικό διευθυντή της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αυστραλίας, η σύνδεση είναι σαφής: «Είναι ξεκάθαρο ότι η σύλληψή του είναι συνδεδεμένη με την ιδιότητά του ως ποδοσφαιριστής. Από τη στιγμή που είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που του έχει χορηγηθεί άσυλο, κάθε κόκκινο σήμα της Ιντερπόλ έπρεπε είχε εξαφανιστεί. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι αυτό δεν έγινε λόγω των σχέσεων Μπαχρέιν-Ταϊλάνδης. Και το Μπαχρέιν θέλει να παραδειγματιστεί ένας ποδοσφαιριστής που μίλησε κατά του Σεΐχη Σαλμάν, όταν ήταν υποψήφιος το 2015», τόνισε ο Τζον Ντιντούλιτσα στο Goal. Ο Αχμέντ Αλουαντέι, διευθυντής του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Μπαχρέιν, ξεκαθάρισε πως: «η Interpol παραβίασε τις υποχρεώσεις της, καθώς ο Χακίμ έχει καθεστώς πρόσφυγα και η πιθανή επιστροφή του στο Μπαχρέιν ενέχει σημαντικό ρίσκο βασανιστηρίων και φυλάκισης. Η απέλασή του αναμφίβολα θα κάνει κακό στη φήμη του νεοεκλεγέντα προέδρου της Interpol». Το κόκκινο σήμα της Interpol πράγματι δεν ισχύει για πρόσφυγες που πετούν από τη χώρα που τους έχει χορηγήσει το καθεστώς, όμως ο Guardian αποκάλυψε μια ακόμα σημαντική πτυχή του ζητήματος. Το σήμα εκδόθηκε στις 8 Νοεμβρίου, ενώ δηλαδή ο παίκτης είχε ήδη κλείσει τα εισιτήρια του. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ήξερε ότι θα ταξιδέψει και χρησιμοποίησε κάθε τρόπο για να τον παγιδεύσει.
Στις 11 Δεκεμβρίου το αρμόδιο Δικαστήριο επέκτεινε την κράτηση του Χακίμ για ακόμα 60-90 μέρες, ούτως ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την έκδοσή του. Παράλληλα, παραμένει φυλακισμένος με περιορισμένη πρόσβαση, χωρίς να του επιτρέπεται το τηλέφωνο. Η Αυστραλία, έχοντας στο πλευρό της οργανισμούς και ακτιβιστές, πιέζει για την επιστροφή του στη χώρα, την ώρα που το Μπαχρέιν θέλει την έκδοσή του, διευκρινίζοντας ότι εφόσον είναι αθώος, δεν θα τιμωρηθεί. Το hashtag #SaveHakeem έχει κάνει την υπόθεσή του γνωστή στον κόσμο του twitter και η διεθνής κοινότητα ασχολείται όλο και περισσότερο με την υπόθεση.
Οι προεκτάσεις
Πόσο μπορεί όμως να βοηθήσει την υπόθεση το ποδόσφαιρο και εκείνοι που το διοικούν; Ο καθηγητής Τζέιμς Ντόρσι, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ταραχώδης Κόσμος του ποδοσφαίρου στη Μέση Ανατολή», μιλώντας στο ραδιόφωνο του ABC εξήγησε την κατάσταση: «Νομίζω ότι η FIFA και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο βρίσκονται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Ο Ινφαντίνο αγκαλιάζει τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των ομάδων που θα παίξουν στο Μουντιάλ. Και έχει επικυρώσει την πρόταση των 25 εκατομμυρίων ιαπωνικού fund, στο οποίο τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και τα ΗΑΕ είναι μεγαλομέτοχοι, για να διευρύνει τις διοργανώσεις της FIFA. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων στην παγκόσμια ποδοσφαιρική διακυβέρνηση». Τόσο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας, όσο και άλλοι φορείς της χώρας πιέζουν για την απελευθέρωση του παίκτη. Η FIFA, έπειτα από αρκετές πιέσεις, προχώρησε σε ανακοίνωση, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πράξουν τα δέοντα για να επιστρέψει ο παίκτης ασφαλής στο σπίτι του. Ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές βέβαια βρίσκεται και η Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, η οποία διοργανώνει το Ασιατικό Κύπελλο αυτή την περίοδο και πρόεδρός της είναι ο ακόμα ο Σεΐχης Σαλμάν. Mέχρι στιγμής τηρεί σιγή ασυρμάτου.
«Φοβάμαι ότι θα με στείλουν πίσω στο Μπαχρέιν. Είναι πολύ επικίνδυνα εκεί για εμένα, καθώς επιθυμούν τον θάνατό μου. Τους είπα ότι δεν ήρθα από το Μπαχρέιν, ότι ήρθα από την Αυστραλία που τώρα είναι η χώρα μου», είπε στο SBS ο ποδοσφαιριστής. Στο Σίδνεϊ διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου-διαδήλωση για την απελευθέρωση του Χακίμ, ενώ η Μαρίζ Πέιν, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ταξίδεψε στην Μπανγκόκ για να συναντηθεί με τους ομόλογούς της και να διευθετήσει το ζήτημα. Για τον Δρ. Ντόρσεϊ, πάντως, το θέμα έχει δύο προεκτάσεις. Το ένα έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο που πρέπει να εφαρμοστεί και το άλλο με την «ψευδαίσθηση ότι ο αθλητισμός και η πολιτική είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Στην πραγματικότητα είναι σιαμαία δίδυμα…»
Του Θάνου Σαρρή, Κουτί Πανδώρας